Snijplanken

Kopshouten snijplanken... u wilt nooit meer anders!

Kopshouten snijplanken zijn snijplanken die zo zijn gemaakt dat de kopse kant van het hout aan de bovenkant zit, dus waar u snijdt. Dit heeft vele voordelen, want de snijplank blijft hierdoor langer mooi, gaat langer mee en is hygienischer en daarmee gezonder voor uw lichaam en makkelijker schoon te houden. Daarnaast blijven uw messen ook langer scherp.

Hoe zit dat precies?

De stam van een boom bestaat uit ontelbare vezels, waardoor de boom zijn voedingsstoffen, de sappen, transporteert. Deze vezels lopen in verticale richting, de sappen moeten tenslotte naar boven. Als je je een stuk hout als onderdeel van de stam voorstelt, weet je dus dat de kopse kant (de onder- en bovenkant) bestaat uit de uiteinden van deze vezels.


Wanneer u nu met uw mes op de uiteinden van de vezels snijdt glijdt het mes tussen de vezels door. De vezels buigen wel een stukje opzij, maar u veroorzaakt geen schade. Wanneer u aan de zijkant van het hout, het zogenaamde langshout, zou snijden, zou u de vezels doorsnijden en daarmee een groef maken. In groeven in het hout kunnen zich gemakkelijk etensresten verzamelen. Deze krijgt u er lastig weer uit, en vormen al snel een broeiplaats voor bacteriën. Aangezien u op de snijplanken van 't Wolt altijd op kopshout snijdt hebt u hier vrijwel geen last van, en verwijdert u resten eenvoudig van de snijplank. En uw mes blijft langer scherp doordat het niet door de groeven die het zelf maakt beweegt. De lichte groeven die u na verloop van tijd maakt door het opzijbuigen van de vezels herstelt u eenvoudig met een druppeltje druivenpitolie, wat de vezels doet terugbuigen.


Interesse?

Wilt u graag een snijplank aanschaffen, of wilt u eerst wat meer informatie, neemt u dan even contact op. U ontvangt dan informatie over beschikbaarheid, prijzen en mogelijkheden. U kunt overigens ook fraaie beugelflesjes met druivenpitolie voor het onderhoud bij uw snijplank aanschaffen. Deze beugelflesjes kosten € 7,50 per stuk.